POZNAJMY SIĘ
Nazywam się Aleksandra Ulatowska
POZNAJMY SIĘ
Nazywam się Aleksandra Ulatowska
Jestem magistrem dietetyki, psychologiem oraz psychodietetykiem.
Od zawsze chciałam pomagać ludziom i pracować w szpitalu – dietetyka okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ukończyłam pięcioletnie studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pomiędzy studiami licencjackimi a magisterskimi ukończyłam roczną szkołę podyplomową na Uniwersytecie SWPS na kierunku Psychodietetyka. Już wtedy wiedziałam, że psychodietetyka to coś, czym chcę się zajmować. Głodna wiedzy na temat funkcjonowania człowieka, metod pracy i wykorzystania psychologii w pracy z pacjentami dietetycznymi, kontynuowałam swoją naukę na studiach magisterskich na kierunku Psychologia na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
W trakcie studiów odbyłam wiele praktyk i staży w warszawskich szpitalach oraz poradniach dietetycznych. Doświadczenia zawodowego zaczęłam nabywać prowadząc konsultacje indywidualne dla pacjentów z nadwagą oraz otyłością. W swojej pracy wykorzystywałam różne metody edukacji żywieniowej, a także uczyłam pacjentów, jak odzyskać lepsze relacje z jedzeniem.
Jestem magistrem dietetyki, psychologiem oraz psychodietetykiem.
Od zawsze chciałam pomagać ludziom i pracować w szpitalu – dietetyka okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ukończyłam pięcioletnie studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pomiędzy studiami licencjackimi a magisterskimi ukończyłam roczną szkołę podyplomową na Uniwersytecie SWPS na kierunku Psychodietetyka. Już wtedy wiedziałam, że psychodietetyka to coś, czym chcę się zajmować. Głodna wiedzy na temat funkcjonowania człowieka, metod pracy i wykorzystania psychologii w pracy z pacjentami dietetycznymi, kontynuowałam swoją naukę na studiach magisterskich na kierunku Psychologia na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
W trakcie studiów odbyłam wiele praktyk i staży w warszawskich szpitalach oraz poradniach dietetycznych. Doświadczenia zawodowego zaczęłam nabywać prowadząc konsultacje indywidualne dla pacjentów z nadwagą oraz otyłością. W swojej pracy wykorzystywałam różne metody edukacji żywieniowej, a także uczyłam pacjentów, jak odzyskać lepsze relacje z jedzeniem.
Jestem współautorką książki dla dzieci „Bułka i Spółka, rzecz o zdrowym jedzeniu”. Prowadziłam grupy warsztatowe, pisałam artykuły, udzielałam wywiadów do radia, telewizji czy gazet. Swoje marzenie o pracy w szpitalu spełniłam, pracując przez 3 lata jako dietetyk w szpitalu pediatrycznym w Dziekanowie Leśnym. Jestem wykładowczynią na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie prowadzę zajęcia z obszaru psychodietetyki oraz dietetyki.
Od 2017 roku pracuję z pacjentami chorującymi na zaburzenia odżywiania, m.in. anoreksję, bulimię, zespół kompulsywnego objadania się. Pracuję z młodzieżą, jej opiekunami oraz pacjentami dorosłymi. W trakcie spotkań wykorzystuję swoje doświadczenie w rozmowie z pacjentami, korzystam z wiedzy dietetycznej (dopasowując dietę i zalecenia) oraz wiedzy psychologicznej (pracując z pacjentem nad naprawą relacji z jedzeniem). Tematy, jakie poruszam na spotkaniach, obejmują m.in. zbilansowanie diety, zmniejszanie lęku przed jedzeniem, ograniczanie porównywania się do innych, poprawę samooceny, akceptację swojego wyglądu.
Ze względu na fakt, że zarówno dietetyka, jak i psychologia, są dziedzinami stale rozwijającymi się, nieustannie biorę udział w konferencjach, szkoleniach, kursach, webinarach, czytam fachową literaturę. Dodatkowo osobiście szkolę innych specjalistów z wykorzystania metod psychodietetycznych w pracy z pacjentem w gabinecie.
Jestem współautorką książki dla dzieci „Bułka i Spółka, rzecz o zdrowym jedzeniu”. Prowadziłam grupy warsztatowe, pisałam artykuły, udzielałam wywiadów do radia, telewizji czy gazet. Swoje marzenie o pracy w szpitalu spełniłam, pracując przez 3 lata jako dietetyk w szpitalu pediatrycznym w Dziekanowie Leśnym. Jestem wykładowczynią na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie prowadzę zajęcia z obszaru psychodietetyki oraz dietetyki.
Od 2017 roku pracuję z pacjentami chorującymi na zaburzenia odżywiania, m.in. anoreksję, bulimię, zespół kompulsywnego objadania się. Pracuję z młodzieżą, jej opiekunami oraz pacjentami dorosłymi. W trakcie spotkań wykorzystuję swoje doświadczenie w rozmowie z pacjentami, korzystam z wiedzy dietetycznej (dopasowując dietę i zalecenia) oraz wiedzy psychologicznej (pracując z pacjentem nad naprawą relacji z jedzeniem). Tematy, jakie poruszam na spotkaniach, obejmują m.in. zbilansowanie diety, zmniejszanie lęku przed jedzeniem, ograniczanie porównywania się do innych, poprawę samooceny, akceptację swojego wyglądu.
Ze względu na fakt, że zarówno dietetyka, jak i psychologia, są dziedzinami stale rozwijającymi się, nieustannie biorę udział w konferencjach, szkoleniach, kursach, webinarach, czytam fachową literaturę. Dodatkowo osobiście szkolę innych specjalistów z wykorzystania metod psychodietetycznych w pracy z pacjentem w gabinecie.